Campionii!

Povestea unui raliu organizat de campioni pentru campioni! Simone Tempestini a câștigat Cotnari Rally Iași

După trei zile de luptă cu secundele și macadamul, cel mai important eveniment automobilistic al anului a ajuns la sfârșit. Pilotul italian Simone Tempestini a câștigat Cotnari Rally Iași de o manieră categorică (și-a adjudecat 8 din cele 9 probe speciale), devenind tot la Iași, pentru al doilea an consecutiv campion național al României.

Deși la SuperSpeciala de la Râpa Galbenă, Simone Tempestini a terminat abia pe locul 3, în probele de vineri și de sâmbătă, echipierul Napoca Rally Academy a dovedit că în acest moment este cel mai bun pilot din România, din Campionatul Național de Raliuri Dunlop. Pe un Ford Fiesta R5, echipajul Simone Tempestini – Marc Banca a terminat Cotnari Rally Iași cu timpul 01:10:41.7. Pe locul secund, după o luptă superbă, s-a clasat echipajul Dan Gîrtofan – Tudor Mârza, care a pilotat o Skoda Fabia R5, cu care au încheiat raliul cu timpul de 01:12:35.9. Pe a treia treaptă a podiumului s-a clasat un alt fost campion național. Echipajul Gergo Szabo – Karoly Borbely a terminat competiția la volanul unui Mitsubishi Lancer Evo IX, cu timpul de 01:13:08.7.
Un moment cu adevărat deosebit s-a petrecut la finalul probei Dobrovăț (Power Stage). Aici a avut loc și ceremonia de premiere a celor mai rapizi piloți de pe ultima trecere pe această probă. Festivitatea de premiere a fost organizată de primăria Comunei Ciurea, iar piloții au fost îmbrăcați pe podium cu sumane și căciuli de cioban, spre satisfacția lor și a sutelor de spectatori prezenți pe această probă.

Adevărata festivitate de premiere a celor mai buni piloți din campionatul României a avut loc pe podiumul amplasat în fața Primăriei Municipiului Iași, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Ceremonia a fost coordonată de jurnalistul TVR Iași, Lucian Lucescu, director de imagine al Cotnari Rally Iași 2016.

După festivitatea de premiere, piloții, oficialii, organizatorii și fanii motorsportului românesc au fost invitați de primarul Mihai Chirica să viziteze Palatul Roznovanu.

Cotnari Rally Iași a fost a șaptea etapă a Campionatului Național de Raliuri DUNLOP, organizat de Federația Română de Automobilism Sportiv (FRAS). |ntrecerea a fost organizată de Asociația Sportivă XS Motorsport, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași și Compania Cotnari.
Gazda raliului a fost Hotelul Internațional, iar mașina oficială a fost Ford, prin dealerul local ATI Motors.

Iată principalele declarații după Cotnari Rally Iași 2016

Simone Tempestini, campion național: „Pentru mine, Raliul Iașului este foarte important, am reușit și în acest weekend să am un rezultat foarte frumos. Mă bucur foarte mult pentru că aici la Iași am reușit să obțin titlul național. Acum îmi doresc să meargă tot așa mai departe, vreau să mulțumesc echipei mele care mă susține. Aici la Iași am găsit problele perfecte și a fost un ralaiu foarte distractiv. Urmează Raliul de la Corsica și va trebui să fiu foarte concentrat, îmi doresc și acolo să am un rezultat bun”

Dan Gîrtofan, pilot, clasat pe locul secund: „A fost un raliu la înălțime, așa cum au fost și cele două săritoare. Un raliu superb, vremea a fost superbă, a ținut cu noi, iar publicul a fost foarte numeros. Chiar un raliu super reușit, cu acea Râpa Galbenă care a făcut deliciul publicului. Totul a fost perfect de la organizare, până la sprijinul oferit de domnul primar Mihai Chirica și de autoritățile locale. |n adâncul sufletului am o amărăciune că nu am câștigat, dar sunt fericit că am fost învins de un talent al motorsportului, chiar dacă nu e român, dar a fost crescut aici pe probele speciale din România și de asta trebuie să fim mândri”.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: „Din fericire, totul s-a încheiat cu bine, nu am avut victime, nu a fost niciun accident. S-a văzut efortul fiecăruia dintre voi, cei care v-ați implicat. A fost o etapă excepțională atât în oraș cât și în afara orașului. Mulțumim tuturor celor implicați. Piloții au fost mai atrași și mai mulți față de alți ani la Iași, au venit în numărul cel mai mare la Iași. Piloților le place Iașul, este o formă de reclamă, ei sunt mesagerii orașului nostru, iar scopul este să facem la Iași o etapă internațională de ligă europeană”.

Noris Măgeanu, președinte Federația Română de Automobilism Sportiv: „A fost o etapă cu organizare de top, cu multe surprize pregătite, așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani organizatorii Cotnari Rally Iași. Sunt foarte bucuros de concurența de la start, una cu adevărat record în acest sezon. |nca o dată Iașul și Raliul Iașului dovedesc că sunt în top. Vreau să-i felicit pe toți piloții care au luat startul la Cotnari Rally Iași, dar în primul rând felicitările mele se îndreaptă spre Simone Tempestini, cel care a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, că este cel mai bun pilot în acest moment în Campionatul Național de Raliuri Dunlop”

Dan Codreanu, manager Cotnari Rally Iași: „Mulțumesc din suflet echipei, fără ea nu puteam face absolut nimic. Am terminat și suntem acolo unde trebuia să fim, adică acolo sus. Nimeni nu e perfect, dar cea mai mare calitate a noastră este că am corectat imediat orice imperfecțiune și facem ca totul să iasă bine la final. Îi felicit pe Simone Tempestini, Dan Gârtofan și Gergo Szabo pentru rezultatele de la Iași și pe toți piloții care au luat startul la Cotnari Rally Iași. Mulțumesc și autorităților, sponsorilor și tuturor celor care au fost alături de noi pentru a organiza la cel mai înalt nivel această etapă din Campionatul Național de Raliuri Dunlop”.


Campionii!

Campionii! Foto: Popa Marius

Clasament final Cotnari Rally Iași 2016

  1. Simone Tempestini – M. Banca – Ford Fiesta R5 – 01:10:41.7
  2. Dan Girtofan – Tudor Marza – Skoda Fabia R5 – 01:12:35.9
  3. Gergo Szabo – K. Borbely – Mitsubishi Lancer Evo IX – 01:13:08.7
  4. Manu Mihalache – J. Soos – Mitsubishi Lancer Evo IX – 01:14:48.0
  5. S. Badea – B. Csomortani – Ford Fiesta R5 2 – 01:16:29.0
  6. E. Keleti – A. Avram – Mitsubishi Lancer Evo X3 – 01:16:49.8
  7. R. Badiu – G. Lazar – Renault Clio R3 – 01:18:11.0
  8. H. Savu – V. Bradateanu – Mitsubishi Lancer Evo IX – 01:18:23.5
  9. A. Raspopa – C. Diacu – Citroen DS3 R3T – 01:19:40.0
  10. A. Teslovan – I. Cseh – Citroen DS3 R3 – 01:20:47.1

Share this post