Top 5 Piloți de Raliuri Români care au intrat în istorie

Mulți piloți născuți în România au reușit să câștige de-a lungul timpului curse extraordinare, făcând performanță, reușind totodată să facă din România o țară a motorsportului. Oamenii aceștia sunt de foarte mare valoare, sunt legende ale sportului românesc, majoritatea dintre ei transmițând de la generație la generație secretele motorsportului.

1. Ernest Urdarianu

Primul dintre acești oameni valoroși a fost Ernest Urdarianu, care a câștigat în 1928 și 1929 Raliul San Remo, o competiție italiană. Acesta a concurat cu un Fiat 520 în 1928, și un Fiat 521 în 1929. Ernest Urdarianu este cunoscut mai ales pentru reușitele sale în raliuri, dar și pentru faptul că a colaborat cu Regele Carol al-II-lea, rămânând credincios acestuia. Pasiunea pentru motorsport o împărțea adesea cu prietenul său regal. Ernest a fost remarcat de rege, fiind numit apoi șef al garajului regal, el devenind șoferul preferat al Elenei Lupescu.

2. George Bouriano

O altă personalitate istorică din lumea motorsportului este George Bouriano, care s-a bucurat de locul 2 la Marele Premiu din Monte Carlo, în 1929. Această competiție s-a desfășurat înainte să fie descoperită Formula 1. Bouriano a ajuns cu 1:17 secunde mai târziu decât primul concurent, William Grover-Williams, care a scos timpul de 3:56:11.0. Fiind considerat unul dintre cei mai mari piloți ai timpului, George Bouriano a obținut locul 1 la „Coupe de la Meuse” în 1925, iar peste doi ani castigă Cupa Regelui. Lucrul mai puțin cunoscut este că a fost pilot voluntar în Fortele Aeriene Britanice în timpul celui de al-II-lea Război Mondial.

3. Petre Cristea & Ion Zamfirescu

Alți oameni valoroși care au făcut performață în motorsport au fost Petre Cristea şi Ion Zamfirescu, primii și singurii români care au câștigat Raliul Monte Carlo din 1936. S-au pregătit timp de zece luni pentru această competiție, concurând la volanul unui Ford V8 de 65 CP. Pentru prima dată un Ford a câștigat Raliul Monte Carlo. Pilotul Petre Cristea este considerat de mulți cel mai bun și talentat pilot român datorită performanței de care a dat dovadă. El a participat la 80 de competiții auto, 35 dintre ele internaționale, obținând 56 de clasificări pe podium.

4. Mihai Marinescu

Alt pilot român care a făcut performanță este Mihai Marinescu, care a obținut prima sa victorie din Formula 2 în 2011, la Monza. A câștigat și în 2008 competiția din Macao din Formula BMW Pacific, de asemenea a avut locul 3 la Silverstone, în Formula 2. După multe reușite, acesta a decis în prezent să fie mentor șoferilor mai tineri care își doresc să urmeze calea motorsportului, fiind inginer de curse.

5. Mani Gyenes

Tot în 2011, alt pilot român excepțional,  Mani Gyenes, cu numele real de Emanuel Gyenes, s-a întrecut pe sine, a câștigat clasa maraton din competiţia de la Raliul Dakar. Clasa Maraton este pentru cei care riscă și decid să dețină un singur motor în timpul competiției. Pilotul este considerat cel mai bine clasat la debutul în Raliul Dakar. Mani Gyenes a parcurs 9500 km în Chile şi Argentina, fiind pe locul 17 în clasamentul general la cel mai cunoscut rally-raid din întreaga lume. Pe plan internațional, are titlul de campion al Ungariei la Enduro și Endurocross, are două victorii la Red Bull Romaniacs. În România, a fost campion de șapte ori la endurocross și a reușit să fie de opt ori la enduro. Cel mai bine s-a clasat în 2016, poziția 14 la Raliul Dakar.