Despre Raliul Iaşului

Raliul Iașului este un eveniment automobilistic ce are loc an de an în România. Echipa celor pasionați care își dedică timpul organizării acestui eveniment de mare anvergură se mărește pe zi ce trece. Acești oameni dedicați își arată priceperea și mai ales pasiunea pentru a ridica acest eveniment la standarde înalte, fiind un concurs foarte mare în motorsportul românesc.

Anul acesta Raliul Iașului are parte de condiții foarte bune de desfășurare a întrecerilor, mai ales la probe pe macadam, parc service și parc închis amenajat în apropierea Palatului Culturii, o SuperSpecială foarte apreciată, comandament.

La Iași interesul sportiv este unul pe măsură. Iașul s-a făcut cunoscut prin distincția de titlu național absolut în ultimii ani, de asemenea se știe că la Iași au debutat piloți deosebiți. Printre amintirile participanților de la celelalte ediții se numără și plăcintele „Poale-n brâu” și căciulile tradiționale pe care le-au primit la sfârșitul probelor speciale.

Raliul Iașului va fi și în această ediție o gazdă excelentă atât pentru sportivi, cât și pentru oficiali, jurnalişti şi fani ai motorsportului. Competiția are loc în perioada 5 – 7 septembrie 2019. Raliul Iașului vă așteaptă joi, 5 septembrie 2019, la Bârnova, la sesiunea de teste, iar spre seară pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant pentru prezentarea echipajelor participante.

Pe 6 septembrie vor fi primele probe când, începând cu ora 11.00, prima mașină va parcurge, de câte două ori, specialele Cioca Boca si Madarjac și, seara, începând cu ora 20.00, va avea loc mult așteptata SuperSpeciala de la Râpa Galbenă și Pasajul Mihai Eminescu.

Pe 7 septembrie, sâmbătă, au loc celelalte 5 probe din sudul orașului, Power Stage fiind ultima trecere pe Dobrovat. Tot sâmbătă aflăm și aplaudăm câștigătorii celei de-a șasea etape din campionatul național.

În acest an s-a propus la probele speciale să fie 132 de kilometri în cele două zile în care participanții concurează.

Printre câștigătorii de renume de-a lungul timpului ai acestui eveniment de mare amploare se numără Simone Tempestini, campion național absolut, care a dominat toată competiția din 2015, meritând să fie cel mai bun.

Pilotul Simone Tempestini (Ford Fiesta R5) a continuat să concureze și în 2016, unde, la vârsta de doar 22 de ani, a câștigat și de data aceasta Raliul Iașului, a șaptea etapă a Campionatului Național de Raliuri Dunlop și, de asemenea, a fost al doilea an consecutiv în care a fost campion național de raliuri, cu o etapă înainte de încheierea sezonului. Echipajul Simone Tempestini/Marc Banca s-a impus la probe, a avut 1 h 10 min 41 sec 7/10. Pe primul loc în clasament a ieșit  Simone Tempestini, cu 223 puncte, pe locul doi  Dan Gîrtofan cu 180 p, iar pe locul trei Edwin Keleti cu 140 p. Astfel, Simone Tempestini a devenit cel mai tânăr câștigător al unei etape din Campionatul Național de Raliuri în 2016.

În 2017, Simone Tempestini s-a bucurat din nou de titlul de câștigător al Raliului Iașului, de campion național, chiar dacă a avut o mașină cu care nu mai interacționase până atunci. D.Girtofan – T.Marza au fost pe locul doi.

În 2018, cel care a dominat și a câștigat Campionatul National de Raliuri Dunlop a fost și de data aceasta Simone Tempestini, considerat a fi unul dintre cei mai buni piloți. Acesta a câștigat 9 din 10 probe speciale. Acea probă pe care a pierdut-o a fost cea de la Râpa Galbenă, câștigată de Vali Porcisteanu. Dat fiind faptul că cel din urmă a abandonat, Simone Tempestini s-a bucurat de victorie și a devenit campion național absolut al României.

Evenimentul de anul acesta este organizat de Asociatia Sportiva XS Motorsport Iasi alături de Primaria Municipiului Iasi.